Lucian Blaga face o distincite intre om si animal. El considera ca in comparatie cu animalul, omul este doar o treapta superioara. Animalul are un orizont de gradul I. El se preocupa de nevoile sale fiziologice, ce tin de hrana, adapost, se preocupa de securitate si reproducere. Tot ce-l intereseaza pe animal, este imediatul. El nu se gandeste la ziua de maine si doar la ce se intampla imediat. Omul, pe langa orizontul de gradul I, mai are si un orizont de gradul al II - lea "intre mister si revelare".
Omul, fata de animal, este creator de cultura. Dar omului nu ii este permis sa cunoasca totul, de aceea exista misterul, care il impiedica sa cunoasca tot ceea ce exista in lume.
Viata omului este prea scurta pentru ca tot ceea ce exista sa fie cunoscut. Daca omul ar cunoaste orice pe lumea asta, daca ar fi sa se mai nasca o data cu cunostintele acumulate atunci el ar fi plictisit de ceea ce exista in jurul lui si nu ar mai fi dornic de cunoastere.
Misterul nu ar mai exista si odata cu el nici dorinta de cunoastere. Intrebarile nu si-ar mai avea rostul, pentru ca nu s-ar mai putea pune. Din aceasta cauza, omul este nascut pentru cunoastere; el este existenta in orizontul misterului si pentru revelare.
O idee asemanatoare este cea a lui Blaise Pascal. Acesta descopera 2 infinituri:
1. infinitul mare - care consta in totalitatea elementelor din natura;
2. infinitul mic - in care este reprezentat neantul, mai bine spus, nimicul.
Omul prin ratiunea sa, nu poate sa cuprinda toate cunostintele existente. Astfel omul se afla undeva intre cele doua infinituri: nimic in raport cu infinitul, tot prin comparatie cu neantul.
Marele Anonim - incearca sa faca omul sa descifreze misterele. Mutatia ontologica consta in mutatia structurilorbiologice ale omului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu